torsdag 3 december 2009

Vi är i gott sällskap

Puh, behöver inte ha dåligt samvete över naturliga neddragningar i tuffa tider.

"Färre klappar i tomtesäcken i år"

Tomtesäcken blir allt lättare att bära.
Men i Norrland blir det många klappar under granen.

Svenska hushåll planerar att minska sina inköp av julklappar i år, enligt en undersökning från Nordea. I genomsnitt väntas julklappspengen minska till 2 700 kronor. För två år sedan var motsvarande summa 3 200 kronor.
Sammantaget kommer vi att sätta sprätt på 5 000 kronor i snitt på julklappar och julmat enligt Nordeas årliga undersökning om våra inköp inför julen. Det är 200 kronor mindre jämfört med förra året.
I Sydsverige kommer man sammantaget lägga mest pengar på julen – 5 600 kronor. Norrlänningarna är mest generösa med julklappar.
Kvinnorna lägger mer pengar på julklapparna medan männen står för en större del av övriga utgifter som exempelvis julmaten.
Majoriteten av de tillfrågade i undersökningen planerar att betala julklappar och julmat med sparade pengar och med månadslönen. Andelen som betalar med kreditkort har sjunkit från 16 procent förra året till 11 procent i år.
Handelns Utredningsinstitut har förutspått att julhandeln, i meningen detaljhandelns totala omsättning i december, kommer att fortsätta att öka i år och uppgå till 61,3 miljarder kronor.
(www.blt.se, 091204)

För oss blir det kvalitet istället för kvantitet i år. I alla fall om planerna går som vi tänkt oss. Åtminstone tankemässigt, för i denna familjen har det en tendens till att avvika från uttalade rutiner och regler. Men det sägs att det är tanken som räknas. Frågan är om Elliot håller med om att tanken på neddragingar är en god tanke?