fredag 18 december 2009

Årets julklapp verkar bli en återfunnen bil...

Grabbar koppla av, blicka ut över den idylliska julstämningen. Ta ett djupt andetag och se vad de i din omgivning hittar på för tokigheter eller vilka kreativa klappar som slås in, finns både mer eller mindre estetiska handlag bland grabbar i julruschen. Jag ställer mig till skaran som knappt kan tejpa ihop paketen.

Njut av vimlet och den tid du får i köerna. Det är jul en tid tillsammans med familj och vänner. Min jakt har idag börjat och det är dags att komma upp med julklappsförslag samt den perfekta julgranen. Köper en i år då det verkar vara kris i julgransbranschen med ett flertal stulna julgranar. Mitt i alltihop ska vi jaga tillbehör till bygget så det inte stannar när träindustrin går på ledighet.

Vad ni än gör så stressa inte. Är ni trebarns far och bor i storstaden lyfter jag ett varningens finger...

"Klapparna klara – men var är bilen?

Du har tre kassar i högra handen, ungarna i den andra och bilnycklarna i munnen. Då slår det dig: Var f-n är bilen?

Försäkringsbolaget If har statistik som visar att hjärnsläpp hör julen till lika mycket som glögg och pepparkakor. Förra julen var 20 procent av alla bilar som anmäldes stulna inte alls stulna. De hade bara glömts eller tappats bort av de stressade ägarna.

– Den typiska kunden som tappar bort sin bil är en stressad trebarnsfar som kör en nyare bil och bor i Stockholm, säger Lars-Elis Ekeberg, motorskadechef på If.

Hjärnsläppens all time high är från december 2006 då 33 procent av de stöldanmälda bilarna hos If var borttappade. Samma månad 2007 var siffran 14 procent och förra året var alltså 20 procent av bilarna borttappade. De övriga månaderna är omkring 8 procent av de stöldanmälda bilarna borttappade.

Rådet till den som står med tom blick på köpcentrets parkering är trots allt att göra en anmälan till polisen och försäkringsbolaget.

– Men ett bra tips är också att åka tillbaka till samma parkering klockan 21.30 samma kväll. Det är stor chans att din bil står ensam kvar där och väntar, säger Lars-Elis Ekeberg.

Ett annat tips för den som vet med sig att han eller hon blir extra virrig till jul är att knyta en vimpel på bilantennen."

(www.sydsvenskan.se,publicerad 17 december 2009)