fredag 27 november 2009

Helgextra: Du rör väl inte sågen?


Är du en av dem som fastnat i byggets högkonjuktur och inredningens kravdjungel, som både har helg och kvällar fyllda med snickrande! Antingen för att du eller din sambo har hittat den ultimata lösningen för just ert hus. Det enda problemet med det är att pengarna inte räcker till de duktiga, effektiva och snygga hantverkarna din man eller fru vill ha. Då vill jag höja ett varningens finger i förebyggande syfte så du slipper besöka akuten i dessa sviniga och vinterkräksjuka influensatider.

"Farligt fixande"

Det gör ont att fixa det själv. 20 000 hemmafixare hamnade på akuten förra åreT. Men även proffsen kan slinta - nu har Arga snickaren skadat fingret.

Åtta av tio hemmafixare som skadas är män. Men det är i gott sällskap. Proffssnickaren och Tv-profilen Anders Öfvergård sågade sig själv i fingret när han jobbade med en tung bräda.
- Det var slarv helt enkelt. Jag sågade bort yttersta fingerspetsen med en stor sågklinga, säger han.

Fortsatte jobba
Som gammal krögare, med erfarenhet av kök och knivar, tyckte Anders Öfvergård inte att det var speciellt mycket att gnälla över. Han tejpade igen fingret - och fortsatte jobba.
- En normal hemmafixare hade åkt till akuten, men det hade inte hjälpt för mig. Och det är så tråkigt att sitta där.

Varför skadar sig så många hemmafixare?
- Jag tror det handlar om stress och press. Man blir inte klar så fort som man tänkt och börjar hantera verktygen fel och blir ovarsam.

Ser inte farorna
Hemmafixarens allvarligaste men är just fingerskador, följt av ögonskador från flis och spån. Sårskador och frakturer är inte heller helt ovanliga.
- Folk är nog inte medvetna om skaderisken innan de börjar. När du köper en såg ser du det härliga och tänker inte på det farliga, säger han.

(Aftonbladet 27/11 Mårten wallin)

Så tänk på detta innan helgens bankande och ta lärdom av denna kloka hantverkarMANs tuffa erfarenheter. Ta det försiktigt och anlita en arg, men klok snickare. På så sätt är ni rädda om ert egna fysiska och psykiska välmående och kan krydda er tillvaro med lite extra tid i ert förhållande. Eller stå ut och snickra på, men tänk på vad Alfons pappa säger:

Du rör väl inte sågen?

Sågen kan skada både dig och ditt förhållande:

"Drömmen om att själv renovera sitt hem förvandlas till en mardröm för många svenskar.
Med ordinarie jobb och familj att sköta riskerar projekten att gå ut över hälsa och relationer. Deltagarna i Kanal 5:s "Arga snickaren" var drabbade av hjärtproblem, sämre samliv och utbrändhet.
Anna Löfblad, 38, och Sven-Olof, 33, bodde med fyra barn i ett hus på tre rum och kök med källare. Deras plan var att göra nya rum i källaren, som mest användes som förråd.
- Min man samlar på allt i källaren och kan inte kasta något så det var ett stort problem. Sedan gick avloppsrören på gården sönder, då gick renoveringspengarna till det, säger Anna Löfblad.
Tv-snickaren Anders Öfvergård tvingade paret att kasta allt gammalt bråte och gjorde klart källaren.
För första gången på tolv år har de fått eget sovrum.
- Vi har sovit i vardagsrummet i alla möjliga konstellationer. Sedan har vi vaknat varje morgon med att det sitter ungar på och runt oss och spelar tv-spel och kollar på tv, berättar Anna. Vi har aldrig fått vara själva.

"Skönt att få vara ensam"
De fick ett nytt hem - och kärlekslivet tillbaka.
- Klart det är skönt att få vara ensam med sin man, säger Anna och skrattar.
Anders Öfvergård:
- Till och med jag hyr in folk när något hemma behöver göras.
- De pengarna det kostar att hyra in en expert kan rädda din relation, så det är billigt i jämförelse, säger han."

Så här säger ytterliggare en av inredarnas guru och gud:

"Experten:
Lägg pengarna på en solresa i stället Katerina Janouch, relationsexpert Expressen:
- Jag förstår inte vad folk håller på med. Att hålla på och bygga och renovera själv tar ju knäcken på vem som helst som samtidigt har jobb och barn att sköta. Det har blivit en sjuk trend det här att alla ska bygga själva. Det är nog jobbigt att bo bland hantverkare även om man inte bygger själv.
- Det är jättevanligt att relationer brakar ihop på grund av renoveringar, jag vet själv flera par. Jag tycker folk ska nöja sig med det de har om det inte är alldeles outhärdligt. Hyr då in proffs i stället. Annars, vänta till barnen blir stora och lägg pengarna på en solresa i stället!"

(www.expressen.se, 091105)

Så tänk på detta innan du tar dig an ett projekt i era Livsverk! Anlita snickare och kommunicera med varandra.