tisdag 17 november 2009

Dagens frågeställning


Efter att Sessan varit och dinerat i flott och pampig miljö kom hon fram till samma slutsats och frågeställning som jag gjorde efter att jag varit verksam i den offentliga sektorn i ett antal år:

Vad är det dessa högt uppsatta tjänstemän är så rädda för?
Varför är det så farligt att arbeta utefter verklighetens premisser?

Har man blivit så fullständigt skrivbordiserad att man inte vågar ställa de kritiska frågorna för att kunna utveckla och utvecklas?

Istället för att arbeta mot verksamheter som har insikt i olika ämnen försöker en del offentliga tjänstemän kartlägga en verklighet som man TROR sig ha insikt i. Men ingen vågar, eller vill, ställa frågor till de det berör. Dessutom blir det så uppenbart att de rör sig kring frågeställningar och slutsatser som inte kommer fram till oss medborgare. Det räcker med att gå ut på ett antal hemsidor för att öppna upp Pandoras ask och se vad som försiggår eller inte försiggår i kommunernas folkhäsloarbete. Att stå och skryta om det som gjorts och stannat i korridoren eller på skrivbordet är inte till deras fördel, hur mycket det än försöks få fram till en intern åhörarskara.

Öppna upp Pandoras ask och våga lyssna på medborgarna. Det är dem ni arbetar för! Inte för er egen självuppfyllande profetia.

Det gör mig mycket bestört att få höra att det inte hänt någonting på senaste tiden, men att det påstås att det gjorts en hel del. Att inte arbetet kommit längre i folkhälsans långsiktiga planering för att finna en väg till en hållbar utveckling gör att jag ser dystert på framtidsutsikterna. Samtidigt ställer jag stort hopp till de som verkligen arbetar med frågorna och som belyser de "sanna" frågeställningarna för att lyfta upp problemformuleringar till ytan. Hoppas att det kommer en dag då medborgarna kan berätta och uppskatta skrivbordsarbetet. Den dagen kan de rättfärdiga folkhälsokämparna få stå i en pampig och flott sal och stoltsera med det arbete som verkligen uträttats!

För att se om din kommun har lyckats med sitt follkhäsloarbete kan du testa dig själv med att svara på dessa tre frågor?

1. Vad är folkhälsa?
2. Hur arbetar din kommun för en hållbar folkhälsoutveckling?
3. Vem gör vad och varför?

Klarar du detta tycker jag du ska ge en eloge till dessa personer som arbetar med folkhälsoarbetet och visa dem en stor uppskattning för det arbete de gör.