tisdag 17 november 2009

Sverige, ett nytt brinnande Mississippi?

Nedan följer ett tydligt exempel när bakomliggande felaktiga påsåenden används i egensyfte. Denna gången inom politiken. Allt för ofta ser jag exempel där det råder brist på bakomliggande stöd och frågeställnignar som sedan överförs till "den allmänna opinionens röster".

Skönt att se att det finns hopp för humana och mänskliga värderingar i ett annars kallt och känslolöst skildrat Sverige.

Låt inte de som gnäller högst föra opinion!

Ett tydligt exempel på när någon säger sig ha majoriteten bland invånarna med sig utan att ha belägg för det går att läsa i Sydsvenskan 17 november 2009. Kan du finna några andra galenskaper i denna artikel? Börjar likna rena amerikanska södern vad gäller metoder och värderingar.

"Med stöd från Vellingeborna ville kommunledningen stoppa transitboendet i Hököpinge. Men en opinionsundersökning visar att bara 18 procent håller med.

– Kan vi stoppa det, så ska vi stoppa det.

Det sade Carina Larsson (M), ordförande i M-nämnden, på mötet förra tisdagen i Hököpinge. I ett brev på hemsidan talade kommunalråd Lars-Ingvar Ljungman (M) om att kommunens invånare blivit överkörda. Och i en chatt med Sydsvenskans läsare två dagar senare skrev han: ”Jag har hela tiden hävdat att jag anser mig ha en majoritet av invånarna med mig.”

Men i själva verket hade inte kommunledningen något stort stöd bland Vellingeborna.

Sydsvenskan har låtit GFK Sverige göra en opinionsundersökning i Vellinge kommun. Enligt den tycker endast 18 procent av kommuninvånarna att transitboendet för ensamkommande flyktingungdomar bör stoppas. 63 procent håller inte med kommunledningen, utan anser att boendet bör få vara kvar.
– Det är tydliga siffror. Kommunledningen har gått ut med att de har stöd av majoriteten, men det är lögn.

Det säger Caroline Theander, 35 år, och är en av dem som har reagerat på att kommunledningen säger att Vellingeborna står bakom den. Hon, som har bott i Vellinge i större delen av sitt liv, kände förra veckan att hon måste göra något. Att inte välkomna flyktingbarnen rimmade illa med hennes egna värderingar och hur man ska vara mot andra människor.

Hon skämdes för kommunens agerande och för första gången i sitt liv skrev hon ett mejl till politikerna. Hon postade det direkt till kommunalrådet.
– Det här är allvarligt. De säger att Näsetborna står för något som de inte tycker.

Hon har också, tillsammans med dottern Hanna, 16 år, startat en julklappsinsamling till barnen på boendet.

En annan Vellingebo som försökt att få kommunpolitikerna på andra tankar är Anders Bergman, 48 år. Han är inte förvånad över resultatet i undersökningen.
– Jag har ett stort frågetecken för om kommunledningen har koll på vad invånarna tycker. Kommunledningen gör antaganden baserade på egna värderingar, säger han.

Han säger att sedan han flyttade till Velllinge 1996 har han inte mött någon personligen som inte vill att kommunen ska ta emot flyktingar. Att kommunledningen driver linjen tror han beror på att de kritiska är de mest högljudda.

En av kritikerna är 71-årige Gert Nilsson i Vellinge. Han skickade i förra veckan ett uppmuntrande mejl till Lars-Ingvar Ljungman, där han skrev att minst 75 procent höll med kommunledningen i frågan om transitboendet.

Det låga stödet på 18 procent i opinionsundersökningen förvånar Gert Nilsson.
– Det låter jäkligt lite och är inte alls det intryck jag får när jag pratar med folk här i Vellinge. Och jag är en snackebror som pratar med många.

Gert Nilsson viker sig för undersökningens resultat. Men helt övertygad är han inte.
– Innerst inne tycker nog de flesta som jag. Men de vågar kanske inte vara ärliga när de blir uppringda.

Ingvar Lundéhn, 68, i Höllviken är inne på samma linje.
– Folk håller kanske inte med på grund av opinionsläget. Eller så vågar de inte svara helt ärligt, tror Ingvar Lundéhn som också mejlat Ljungman och helhjärtat stöttat hans linje.

Både Gert Nilsson och Ingvar Lundéhn anser att sakfrågan hamnat i skymundan.
– Problematiken är om Sverige ska ta emot dessa så kallade barn. Och man blir förbannad på att Malmö gått bakom ryggen på Vellinges ledning, säger Ingvar Lundéhn."