fredag 26 juni 2009

Ålfisket, en del av skärgårdskulturen

Minnena är många med ålafiske. Det som var det mest spännande och som etsat sig fast i minnet var den tid då jag och min bror fick följa med morfar och pappa på ljusö eller "hotta" ål som det även kallas. Att sent om natten få stiga upp yrvaken, kall och frusen. Fylld av spänning och förväntan smög vi iväg ner till bryggan och knuffade ut ekan i natten. Lätet av droppande åror som svepte över havets förtjusande spegelyta. Viskande och gestikulerande riktades fokus mot den punkt där ålen gömde sig i den gyttjiga bottnen. Tyst bröt stormlyktan natten med morfars vålnad i bakgrunden hållandes ljustret som bara han kunde. Tysta och förväntansfulla satt vi på helspänn för att kunna höra det snabba, svischande ljudet från ljustret som låste ålen i sitt järngrepp. Detta var på den gamla goda tiden, trots att jag inte är till de gamla åren kommen. Jag kan sakna morfars fiskeäventyr idag som tog mig tillbaks till en tid som andades lugn och frid. Då det var charm och känsla i det mesta som gjordes, idag något helt annat. Förhoppningsvis kommer det en tid då jag åter kan ro ut med mina barn eller barnbarn för att de ska få kunna uppleva samma sak. Tills dess kan jag varmt rekommendera boken fiskedon - om fiske och redskap från förr i tiden av Dyhlén, Kåll och Turander. En bok som även kan ge inspiration till skärgårdsinredning.



Under Sommar med Ernst dök dessa minnen upp och en diskussion angående ålafiskets förbud eller icke förbud dök upp. Så här ligger det till...


Fiskeregler kring ålfiske hämtade från Länsstyrelsen:

Nationell förvaltningsplan för ål
Fiskeriverket har nu lagt fram ett förslag till nationell förvaltningsplan för ål samt förslag till reglering av ålfisket 2009.

Förvaltningsplan för ål

Den svenska ålförvaltningsplanens ansats är att anpassa de svenska åtgärderna så att rekryteringen hos ålbeståndet vänder uppåt.
Hela Sverige betraktas som ett ålavriningsområde för att vidtagna åtgärder ska bli maximalt kostnadseffektiva med störst effekt i form av ökad blankåsutvandring.

Planen innehåller åtgärder inom i huvudsak fyra områden:

Inskränkningar i fisket
Förbättrade utvandringsmöjligheter för blankål (minskad turbindödlighet)
Stödutsättningar
Kontroll
Målet för varje förvaltningsplan skall vara att minst 40 % av biomassan av blankål, med stor sannolikhet tar sig ut i havet i förhållande till en skattning av utvandringen utan antropogen påverkan på ålbeståndet. Målet för förvaltningensplanen skall vara att detta uppnås på långsikt.

Sveriges förvaltningsplan förväntas antas av EU kommissionen vid årskiftet 2008/2009


Bakgrund


År 2007 antogs en rådsförordning (EG) nr 1100/2007 om åtgärder för återhämtning av beståndet av europeisk ål där varje medlemsstat ges möjlighet att utarbeta avrinningsområdesvisa planer för förvaltning av ål.

Fiskeriverket beslutade att förbjuda allt ålfiske från den 1 maj 2007. Om man hade fiskat i genomsnitt mer än 400kg ål/år mellan 2003-2005 kunde man söka dispens från förbudet hos fiskeriverket. I samband med att man införde denna bestämmelse höjde man även minimimåttet för ål till 40 cm på västkusten (i Öresund 35 cm) och 65 cm på ostkusten och i sötvatten.

(www.lansstyrelsen.se/blekinge/amnen/Fiske/%C3%85lfiske/Nyheter_om_alfisket.htm)