fredag 15 maj 2009

Några som förstått!

Det här kan hända om man underlättar för en fotomodell med nobelpriset i litteratur.

Tyvärr försvann detta goda relativt snabbt.

Länets mest kända och omskrivna stenbrott finns på Torkö.

Sleeping Beauty – från Torkö till Memphis
Nöje & Kultur 2009-02-12 i BLT

Steget från Torkö till Sun Studios i Memphis är inte alltid så stort.
Inte för Sleeping Beauty.
För det var tack vare inspelningarna i Listerbyskärgården som Göteborgsbandets kommande skiva blev mer fokuserad än debuten.

ny skiva.
Göteborgarna Petter Seander och Fredrik Liberg drog till Torkö i Listerby skärgård för att spela in Sleeping Beautys nya skiva.

– Grunden till skivan spelades in i en liten stuga på Torkö. Där fick vi ett kreativt flöde som vi aldrig fått hemma i Göteborg. Vi kunde bara fokusera på skivan. I Göteborg är det alltid något som händer, någon som ringer, saker som ska fixas, säger Petter Seander.
Det är han och Fredrik Liberg som är Sleeping Beauty, även om bandet förstärks av Anna Engberg, Christopher Liberg och Björn Jansson på scen.
– Det är vi som är bandet, mest för att vi tycker det är jobbigt att kompromissa. Är man för många blir det bara massa tjafs, nu är vi bara två som slåss i studion, säger Petter Seander.
Debut-ep:n släpptes 2005 och sedan dess har bandet släppt en fullängdare och ytterligare en ep. Nu väntar ”den svåra uppföljaren” till den omskrivna och på vissa håll hyllade debutalbumet Embrace.
– Vi var nöjda med debuten då, men kan i dag tycka att den är väl spretig. Då hade vi kanske förhoppningar om att bli världens största band, men i dag har vi mer en mer realistisk syn. Det är ett enormt flöde av musik i dag och jag kan tycka att musikvärlden blivit snuttifierad nu när alla har tillgång till precis allt, säger Petter Seander.
Just därför, för att komma ifrån samtidens mest intensiva flöde av information, flydde Petter Seander och Fredrik Liberg till Listerby skärgård hösten 2007.
– När vi väl kom till Torkö undrade vi: ”Vad sjutton gör vi här?”. Det var så tyst. Sedan
släppte
allt.
Under inspel
ningarna på ön utanför Listerby passade de också på att se omgivningarna.
– Det är en fascinerade ö. Inte minst det stora stenbrottet som ungdomarna badar i på sommaren. Fast det var för kallt när vi var där, så det blev inget dopp. Men Torkö har en spännande historia. Det finns övergivna verkstäder som stenbrytarna verkar ha lämnat i en hast, till och med klädgalgarna hängde kvar.
Inspelningarna av skivan fortsatte i Göteborg och senare i Suns legendariska studio i Memphis.
– Vi knöt ihop säcken i Memphis. Det känns bra, från lilla Torkö till den moderna musikhistoriens vagga i Memphis, där storheter som Johnny Cash och Elvis Presley spelat in, säger Petter Seander och skrattar.
Musikaliskt handlar dock Sleeping Beautys kommande skiva City Lights om klassisk svensk indierock, med drag av såväl Billy Joel och Ryan Adams. Fast kanske lite mer elektriskt, litegrann som Ed Harcourts mer intensiva Tom Waits-stunder.
Skivan släpps den 25 februari, men redan nu finns singeln Dance for me my love ute för bland annat digital nedladdning. Bandet ska också ut och turnéra i vår och först ut blir en spelning på KB i Malmö den 28 februari.
– Vi ska försöka komma förbi Blekinge också, eventuellt blir det en konsert i Karlskrona i mars.

Lyssna:
www.sleepingbeautyrocks.se

Detta är ett av de goda exempel som kan generar mer besök till Ronneby kommun.