måndag 4 maj 2009

Intressant läsning

Utdrag ur di.se

"Blekingekommunen Ronneby hamnar på jumboplats i Svenskt Näringslivs företagsrankning av landets kommuner. Trots flera åtgärder fortsätter kommunen att backa.
"Det känns orättvist. Att vi skulle vara sämst i Sverige är orimligt", säger Marcus Sandekjer, näringslivschef på Ronneby kommun.

Ronneby har redan tidigare år hamnat långt ned i rankingen. Men i årets mätning föll kommunen 13 platser till den allra sista 290:e platsen.

På kommunen är man överraskad över det negativa resultatet eftersom man försökt att dra lärdom av tidigare rankningar och vidtagit en rad åtgärder.

"Vi har gjort ganska många saker som påtalats i tidigare mätningar. Men i stället för att klättra har vi backat. Jag är förvånad", säger Marcus Sandekjer.

Kommunen har bland annat instiftat ett näringslivsråd med representanter från både kommunen och företagarsidan för att öka kommunikationen. Dessutom satsas 12 miljoner kronor för att utveckla turismen på Karön i Ronneby skärgård och det görs fortsatta investeringar i badhus och ridhus. Ändå är det inte tillräckligt.

Orsaker som kan ha påverkat det negativa resultatet är dels att Ronneby har en hög andel offentligt anställda vilket sänker procentandelen företagsanställda. Dels gjordes enkäten i samband med att kommunen genomförde en impopulär nedläggning av skolor på landsbygden, vilket kan ha färgat resultaten.

Men Marcus Sandekjer medger att detta är faktorer som många kommuner drabbas av.

Nu återstår bara att bita ihop och jobba på.

"Vi tar kritiken på allvar. Givetvis kan vi bli bättre. Nu finns det bara en väg och det är uppåt", avslutar Marcus Sandekjer."


Min tystnad får tala! Intressant aspekt med de impopulära nedläggningarna i skolorna på landsbygden. Jag tolkar det som att lägga över förklaringen hos andra än sig själv.