måndag 4 maj 2009

Det kan ju bara bli bättre och det är ju positivt.

Ronneby tas fram som exempel i di.

"Hur företagsvänlig en kommun är baseras på statistik från Statistiska centralbyrån och på enkätsvar från 35.000 företag i alla Sveriges 290 kommuner.

Faktorer som tagits upp är bland andra andel i arbete, kommunpolitikernas attityder till företagande, tillämpning av lagar opch regler, service till företagare, tillgång till kompetent arbetskraft, infrastruktur och företagsklimat.

Solna kommun är mer än nöjda med sig själva.

"Vi är mycket glada över att även i år ta en förstaplacering. Företagandet är en viktig del av välfärden. Det är företagen som skapar tillväxt och jobb", säger Lars-Erik Salminen, kommunstyrelsens ordförande i Solna stad i ett pressmeddelande.

Det är för andra året i rad och fjärde gången under 2000-talet som Solna toppar listan.

Efter Solna i rankningen hamnar skånska Vellinge, följt av Stockholmskommunen Sollentuna , sörmländska Trosa, Nacka öster om Stockholm och Habo i Västergötland.

Höörs kommun i Skåne är den kommun som förbättrat företagsklimatet mest av alla och klättrar 110 placeringar till plats 78.

Kommunerna som enligt Svenskt Näringsliv misslyckats med företagandet under året och störtdyker är Haparanda i Norrbotten och sörmländska Oxelösund som tappar 113 repsektive 110 placeringar var.

Landets sämsta företagsklimat har Ronneby i Blekinge som rasat 13 platser sedan i fjol."

(di.se 2009-05-04)


Kanske dags att börja fokusera och skissa på gemensamma krafttag i länet. Dagens industri har listat bäst företagsklimat i landet och Ronneby hamnar på en smickrande sista plats. Undrar vad de ansvariga kommer skylla på nu? Fel på listan eller inte relevant för oss? Bäst i länet är Karlshamn på en 160e plats. Karlshamn axlar sin roll i länet och har även här bäst statistik (Enligt hälsa på lika villkor 2009 mådde karlshamnsborna bäst i länet om jag inte missminner mig. Kan det ha ett samband?).

Sveriges bästa kommuner enligt Svenskt Näringsliv, på plats 160 hittar vi den första blekingska kommunen.

160 Karlshamn -9
172 Olofström 12
186 Karlskrona 3
239 Sölvesborg -41
290 Ronneby -13

Dags att göra några gemensamma krafttag för att stiga i rang?