fredag 13 mars 2009

En annorlunda knorr på morgonkvisten!


Med tunga steg kliver jag ur bilen för att släpa mig bort till jobbet. Min melankoliska hjärna suger i sig det gråa vädret och fukten tränger långt in i ryggmärgen. Jag snubblar på mungiporna och känner mig ganska vissen, trots det är fredag. Tyvärr har min hjärna fastnat i denna sinnesstämning och det behövs någon form av annorlunda tankegång för att bryta spiralen. Det är då det händer!

I min vankande gång stirrar jag ner i backen och möter jag någon försöker jag nagla fast blicken i backen för att inte få ögonkontakt. I ögonvrån så är det dock något som väcker min nyfikenhet. En äldre kvinna kommer gående mot mig och jag kan inte släppa blicken från henne på grund av hennes banbrytande färgsättning på kläderna. Hon blir ett färgglatt inslag i det gråa vädret och det är nog det som gör att min blick inte kan vika undan. Två meter innan vi möts tittar hon på mig och brister ut i ett brett leende och överrumplar mig fullständigt med att säga:

Have a nice day!

De negativa tankarna är som bortblåsta och solen bryter igenom det mörka molntäcket. Träden breder ut sina enorma gröna trädkronor och körsbärsträden står i full blom. Till råge på allt så kan jag höra hur fågelkvittret stämmer upp i en vacker vårkonsert och min hållning lyfts upp till en mer svävande variant. Jag känner mig ung, nyförälskad, glad och svävar på moln.

Med osvensk charm möter jag hennes leende och svarar:

The same to you!

Bakom ryggen hör jag hur hon replikerar:

Thank you for saying that!

Min dag är räddad och jag känner hopp inför att arbeta för en hållbar utveckling och vet nu hur lite det behövs för att bryta mönster. Äntligen är det vår!