tisdag 13 januari 2009

Januari, en månad av hälsa

Januari månad, en månad då det råder högkonjunktur på vilket gym som helst. En månad då de flesta försöker göra sig av med de extra kilona julskinkan fördelat ut i kroppen. För vissa kan det tyckas lätt och de stoltserar i sin minimala outfit på playan under sommarmånaderna. Andra kämpar och kämpar, men anser att det inte går ner ett gram. Några sitter kvar i soffan och skiter i vilket och skrockar åt de fanatiska hurtfriska träningsmarodörerna. Trots detta kan soffpotatisen må bättre än den frentiska gymanvändaren...

Hälsan antar många skepnader och massepidemier sprider sig i landet, enligt kvällstidningarnas dreglande, sensationslystna journalister. Är det inte superbakterier, fetmaepidemier eller stupfulla treåringar så är det ett nytt piller som gör att du kan dricka omåttliga mängder alkohol utan att påverkas. I andra delen av redaktionen sitter journalister som ena dagen ger dig tips på att äta si och absolut inte så, medan du nästa dag ska äta så och absolut inte si. Inte undra på att vi mår som vi gör.

I en studie Sofia Kjellström gjort vid Linköpings universitet uppfattade 6 av 10 dessa "tips" som krav och resterande 3 av 10 såg det som möjligheter i studien. det är inte lätt att hitta den "rätta" vägen i något som blivit en miljardindustri världen över.

Trots detta syns en klar trend här i lilla Blekinge. Folkhälsovetarna försvinner, utraderas och ersätts med kommunernas självhjälpslitteratur eller högskolestudenters goda vilja. Arbeten som stundtals når en lokal reporter eller hamnar i en av kommunarkivens mörka vrår. Det är effektiv hälsokommunikation det...

Signalerna ute i omgivningarna är tydliga, siffrorna är tydliga, ungdomarna är tydliga. Många mår allt sämre och sämre och det finns ett stort behov av hopp, lystrande bollplank och hälsostrategier. Jag vill ge en eloge till alla er som bryr er och agerar, en eloge jag inte ger samtliga kommuner i lilla Blekinge. För hos en del stannar det bara vid prat i korridorerna. Förebyggande arbete är till stor del en myt i lilla Blekinge.

Den psykiska ohälsan breder ut sig och framförallt ungdomar mår allt sämre och dricker allt mer. Tänkte på några av dessa siffror när jag läste Bengt Mauritzons blogg. Han hade skrivit ett inlägg utifrån en artikel i BLT som löd "Här är det trist att leva".

Många av länets hälsoansvariga satt för ett tag sedan och lyssnade på sammanställningen över SCBs och Landstingets "Hälsa på lika villkor". Undersöknngen pekar på att allt fler yngre kvinnor mår allt sämre och dricker allt mer bland flertalet kommuner i länet. De avviker alltså inte från resterande landets signaler. Förutom i ett avseende intar en kommun en särställning i Blekinge och det är Ronneby kommun. I Ronneby dracks det klart mer bland yngre i åldern 16 - 25 år än i övríga riket. Och det har ökat sedan föregående mätning. Diskussionen landade i vad detta kunde bero på... Kan det ha ett samband med BLTs rubrik som Mauritzon lyft fram i dagens ljus?

36 % av kvinnor i åldern 16-25 år har en riskkonsumtion av alkohol i Ronneby kommun och bland männen i samma ålder är det 40 % som är riskkonsumenter av alkohol. En mycket hög andel jämfört mot de andra kommunerna. Dags att göra något åt saken, som inte bara innefattar att flytta a-lagarna från kommunhusets fikafönster?