fredag 16 januari 2009

Glöm inte vart du ställt kaffekoppen!


Nu äntligen kan de ångestsörplande kaffekonumenterna andas ut och börja leva. Tidigare har listan bestått av skador så som benskörhet, darrningar, missfall. 2006 publicerades rön om att kvinnor skulle undvika dricka över tre koppar kaffe per dag. De kunde annars riskera att drabbas av benskörhet för risken att bryta benen var 20 % högre om du drack mer än fyra koppar dagligen. Dock gällde detta stordrickarna som inte fick i sig tillräckligt med kalk.

Livsmedelsverket menar att det dessutom finns en risk för missfall vid mer än tre koppar kaffe per dag eller 6 koppar te. På deras hemsida går det att läsa:

/.../Kunskapen om kaffets effekter på hjärta och blodkärl har lett till misstankar om att kaffedrickning skulle kunna öka risken för hjärtsjukdomar. Undersökningar visar att det i första hand gäller kokkaffe. Kaffe som bryggs eller lagas på pulver tycks inte utgöra någon ökad risk./../

längre ner på sidan går det vidare att läsa:

/.../Kaffe anses kunna ge upphov till ett visst fysiologiskt och psykologiskt beroende. Om man plötsligt slutar dricka kaffe efter att ha druckit regelbundet, kan man drabbas av svår huvudvärk som går över om man åter tar en kopp kaffe./.../

(www.slv.se)

2006 publicerade en av våra kvällstidningar rubriken "Det farliga fikat" med bieffekter så som

Benskörhet, Darrningar, Sömnlöshet, Missfall, Illamående, Ökad urinutsöndring och Huvudvärk.

2008 låter det så här: "Drick kaffe - och må bra" i samma tidning. De nya rönen ser ut så här:

1. Inte alls uttorkande
Det är en myt att kaffe är urindrivande. En stor kopp innehåller normalt 330 milligram koffein, för att drycken ska bli uttorkande måste den innehålla minst 550 milligram.

2. Kaffe är bra för hjärtat
Personer med högt blodtryck brukar undvika kaffe. Flera undersökningar visar att de borde göra tvärtom.

En studie på 27 000 kvinnor gjord av forskare på University of California visar att de som dricker upp till tre koppar om dagen har 24 procent mindre risk att drabbas av hjärtsjukdomar.

3. Minskar risken för cancer
Mycket tyder på att drycken snarare förebygger sjukdomen. En japansk studie visar att de som dricker två koppar om dagen löper hälften så stor risk att drabbas av cancer som andra.

4. Drick det vitt
Koffein gör att dina ben absorberar lite mindre kalcium, vilket kan leda till högre risk för frakturer. Men om du föredrar din kopp vit (mjölk) försvinner den risken.

5. Bönan gör dig glad
En rejäl kopp kaffe får dig att må bättre. Den gör dig mer energisk, alert och social, visar färsk forskning från John Hopkins school of medicine i Baltimore. Men det gäller bara vana kaffedrickare.

Den rostade bönan kan till och med skydda dig mot depression.

6. Hjälper kroppen återhämta sig
Idrottsmän som dricker några extra koppar kaffe återhämtar sig upp till 60 procent bättre efter ett hårt träningspass. Enligt forskare beror det på att musklerna har lättare för att ta upp kolhydrater om de kombineras med koffein.

7. Skyddar från sjukdomar
Studier tyder på att ett par koppar om dagen minskar risken för parkinsons, alzheimers och typ 2-diabetes. Koffeinet verkar bland annat skydda hjärnan från skadliga effekter av kolesterol.

(Källa: The Independent) Artikel är hämtad från www.aftonbladet.se/kropphalsa/article3153158.ab

Livsmedelverkat står dock kvar med sin ståndpunkt angående kaffe. Känns debatten igen?

Hälsa har blivit en miljardindustri och det ena rönet efter det andra avlöser varandra. Idag kan du som sagt dricka kaffe med gott samvete och undvika demens, eller? Vad kommer härnäst?

Det finns en risk till att informationen leder till kortslutning. Forskaren Sofia Kjellström menar att endast 30 % klarar av denna hälsoinformation. En majoritet upplever det som krav och mår istället sämre eftersom de inte kan leva upp till kraven.

"För att kunna ta ansvar för sin egen hälsa måste man ha självinsikt och ett utvecklat kritiskt tänkande så att man kan sålla bland alla tips och hälsolarm. Då klarar man av att välja det som passar en själv bäst och därmed blir det enklare att leva hälsosamt."

Jag publicerar nedan en artikel i sin helhet från suntliv.nu med Kjellström, som kanske kan ge lite hjälp på traven i en hälsomånad som denna. Tänk på att den motion som bli av är den bästa motionen.


Foto: Illustration: Jenny Alvén


"Få kan ta ansvar för sin hälsa"

Alla vet att vi ska äta sunt och motionera. Vi läser om hälsa och personlig utveckling. Ändå mår många dåligt både fysiskt och psykiskt. Motsägelsefullt, men förståeligt eftersom vi inte klarar att tillämpa våra kunskaper, menar forskaren Sofia Kjellström.

Hon forskar om samhälle och hälsa på Linköpings Universitet och har i sin avhandling ”Ansvar, hälsa och människa” analyserat vilken syn samtiden har på människans individuella ansvar för sin hälsa. Resultatet visar att människor förutsätts kunna hantera sitt känsloliv och ta ansvar för sitt fysiska välbefinnande, vilket inte stämmer särskilt väl enligt Sofia Kjellström.

– Utvecklingspsykologisk forskning visar att bara 30 procent av befolkningen har de förmågor som behövs. Det finns alltså en diskrepans, ett gap, mellan de krav som samhället ställer på människor och vad de klarar av, säger hon.

Information leder till kortslutning
– För att kunna ta ansvar för sin egen hälsa måste man ha självinsikt och ett utvecklat kritiskt tänkande så att man kan sålla bland alla tips och hälsolarm. Då klarar man av att välja det som passar en själv bäst och därmed blir det enklare att leva hälsosamt.

Enligt Sofia Kjellström följer majoriteten av befolkningen gruppens eller samhällets värderingar och krav istället för att reflektera över sina egna individuella behov och möjligheter.

– De höga krav som förmedlas i samhället tar dessa människor till sig och gör till sina egna.

I värsta fall hamnar människor i en ond spiral eftersom de aldrig lyckas leva upp till de höga krav de satt upp. Risken är att de hamnar i en kaotisk fas då de tar in mer och mer information, men istället för att må bättre blir de stressade eftersom de inte klarar av att tillämpa sina kunskaper.

– Jag tror att det här kan vara en bidragande orsak till att ohälsan är så utbredd och att många drabbas av utbrändhet. Det handlar om både samhällets krav och individens, men det är svårt att tillfriskna om man känner skuld över sin otillräcklighet.

Tid till utveckling på jobbet
Orsaken till att majoriteten av befolkningen inte har självinsikt och förmåga att prioritera efter sina egna behov är den snabba individualiseringen i samhället, menar Sofia Kjellström.

– För 100 år sedan följde vi våra föräldrars fotspår. Idag lever vi i en kultur där vi förväntas välja allt själva och klara de höga krav som hör därtill. Men människors individuella förmåga att klara alla livsval och allt ansvar har inte utvecklats i samma takt som samhällets krav.

Samtidigt tycker hon inte att de höga kraven bara är av ondo. Snarare tvärtom eftersom människor utvecklas när de har krav på sig, menar Sofia Kjellström. Vad som behövs är bra förutsättningar och stöd och här tycker hon att arbetsgivarna har ett ansvar.

– Min huvudpoäng är att vi inte behöver mer information, utan förmåga att hantera den vi redan fått.

Genom att schemalägga självreflektion och kritiskt tänkande på arbetet tror hon att människor kan utveckla de förmågor som behövs för att klara av att ta ett medvetet ansvar för sin egen hälsa. I det långa loppet skulle de insatserna inte bara löna sig på jobbet, utan även i andra livssituationer såsom familjeliv.

– Forskning visar att människor som utvecklas inom ett område i livet tar med sig de kunskaperna till sina andra livsroller, säger Sofia Kjellström.

(www.suntliv.nu/AFATemplates/Page.aspx?id=3918, 2009-01-16)