tisdag 2 december 2008

Se hur det kan gå...


Risken med att förlita sig på siffror och resultat är att vi inte känner till bakomliggande arbete. Ett exempel som för mina tankar till dagens resultatorienterade marknad och uppdagandet var IT Factorys uppgång och fall. Det finns många som är jätteduktiga med att jobba med just siffror och resultat, på gott och ont. Men det finns en risk med det om vi glömmer bort den mänskliga faktorn och dess betydelse i dessa sammanhang. Läs och begrunda artikeln nedan och ställ er sedan frågan över hur sånt här kan hända i dagens samhälle...

Vd:n försnillade halv miljard - från Årets tillväxtbolag till konkurs på en vecka

Så sent som i förra veckan prisades mjukvaruföretaget IT Factory som "Årets tillväxtbolag" i Danmark. På måndagen begärdes bolaget i konkurs. Vd och en halv miljard danska kronor har gått upp i rök.
Med hjälp av luftfakturor till falska bolag i utlandet blåste IT Factorys firade direktör upp bolagets försäljning av mjukvaruprodukter och leasingavtal.


Vd:n och delägaren Stein Bagger efterlystes av Interpol på måndagen. Han har varit försvunnen sedan i torsdags, då han befann sig i Dubai på en kombinerad arbets- och semesterresa.

På söndagen avslöjades ett hemligt kontor i anslutning till IT Factorys högkvarter i danska Værløse där han förvarade dokument som röjde ett svindleri på mer än en halv miljard danska kronor, skriver Børsen.dk.

IT Factory ingår i miljardären Asger Jensbys it-imperium. Han är styrelseordförande och storägare, och uttryckte sin bestörtning över skandalen vid en känslosam presskonferens på måndagen.

Han beskrev sin efterlyste kompanjon som en "otroligt karismatisk och superintelligent chef" och tillade att Bagger uppvisar "psykopatiska egenskaper".

Enligt Jensby har Stein Bagger tecknat omfattande bluffkontrakt helt utom styrelsens kännedom. Det innebär att han ska ha förfalskat Jensbys namnteckning.

Den danska it-undret hyllades som "årets tillväxtbolag" på revisionsfirman Ernst & Youngs årliga entreprenörsgala så sent som på torsdagen förra veckan.

Tidningen Computerworld har också prisat bolaget, senast med titeln "Danmarks duktigaste it-bolag".

Ernst & Young krävde tillbaka sina totalt tre priser efter att skandalen avslöjats i dansk tv på måndagen och bolaget ansökt om konkurs. Till Computerworlds försvar har tidningen på senare tid publicerat en rad kritiska artiklar om bolaget.

Jensby köpte tillsammans med Bagger det konkurshotade IT Factory 2003 och fick applåder för hur snabbt de lyckades vända skutan. IT factory beskrevs som en framgångssaga efter att ha redovisat en trefaldigad vinst till 121 miljoner danska kronor och en fördubblad omsättning till 846 Mkr 2007. Det egna kapitalet nådde 160 Mkr.

De dokument som hittades på Baggers hemliga kontor pekar emellertid mot att hela 90 procent av 2007 års omsättning var baserad på luftfakturor, enligt Børsen.dk.

www.DI.SE, Publicerad 2008-12-01