torsdag 2 september 2010

fiskare har inte bara fått fiskestopp - nu även sjöbodsstopp

Det har blossat upp en debatt och jakt på en del fiskares kustnära "boende" där en del tagit sin frihet till att ge uttryck för sin estetiska förmåga. Detta har inte varit uppskattat hos alla och har därför gjort att exempelvis Länsstyrelsen lagt en del av de "boende" under lupp.

Sjöbodarna tillhör charmen i de kustnära områdena och det råder delade meningar om de ska inredas och nyttjas till mer än fiske eller användas till det de en gång i tiden var avsedda för:

"Sjöbod är ett samlingsnamn på byggnader som används eller tidigare har tjänat till förvaringsutrymme för utrustning för den fiskande befolkningen vid kuster och skärgårdar.

Dessa var ibland även utrustade för övernattning på vissa öar, på grund av att de äldre båtar som användes inte var byggda för övernattning när fiske begicks längre utanför kustbandet./.../
(www.wikipedia.se, 100902)

Dessa kreativa fiskare med god inredningssmak riskerar få sätta kofoten i bygget, beroende på i vilken kommun de är bosatta i, och riva deras smakfulla inslag i skärgårdens himmelsblåa och vita färger.

DN skrev en artikel om detta för ett antal år sedan då några kommuner i Sverige påbörjat granskningen och ifrågasättandet av nyttjandet av bodarna och nu har debatten återigen blossat upp. Så här lät det 2007 i DN:

"Stopp för sjöbod som fritidshus

Fyra kommuner i Bohuslän tar nya tag i problemet med att sjöbodar omvandlas till sommarstugor. Ett avgörande i Miljö- överdomstolen visar att man kan kräva att sjöbodar återgår till att vara sjöbodar.

TILL EN BÖRJAN SKA kommunerna norr om Gullmarsfjorden, Lysekil, Sotenäset, Tanum och Strömstad, anta en gemensam definition och policy om vad en sjöbod är.
- Man kallar ju traditionellt en byggnad som är röd och har en gavel mot sjön för "sjöbod", men så är det inte. De vi är ute efter är det vi kallar "sjöbodsföråd" och har bygglov och strandskyddsdispens för att vara förråd, säger Rolf Hermansson (c), ordförande i Miljö- och byggnadsnämnden i Tanum.
Det är inte kaféerna och affärerna på bryggan inne i Grebbestad som är problemet. De är byggda som traditionella sjöbodar för att behålla samhällets karaktär, men avsedda och inredda för handel.

- MEN NÄR DET SOM har bygglov och strandskyddsdispens för att vara förråd i stället isoleras, förses med köksinredning, innepanel, slipat och lackat golv och glasdörrar och används för boende, då blir det en annan sak. Runt ett förråd råder allemansrätt, men bor folk där så genererar det en privat zon som håller undan allmänheten, säger Rolf Herrmansson.
Med boendet kommer också en annan miljöbelastning och frågan om brandsäkerhet och möjlighet för räddningstjänsten att komma fram.
- Det är inte ohanterligt än, men utvecklingen är snabb. Tittar du på mäklarsidorna så ser du "sjöbodar" som kostar miljoner. Det säger sig självt att man inte betalar det för en byggnad att hänga fiskeredskap och båtutrustning i, säger Rolf Hermansson.
MILJÖÖVERDOMSTOLENS DOM kan bli ett avgörande prejudikat:
En sjöbod inom strandskyddsområde på Hamburgö hade försett med lackat golv, isolering och glasdörrar.

Miljödomstolen ansåg att det var tillåtet eftersom det ju inte hindrar att byggnaden används som förråd.
Miljööverdomstolen däremot fastslår att byggnaden enligt miljöbalken inte får utrustas så att den kan användas för annat. Alltså måste allt som utvändigt signalerar att det är en bostad bort, liksom invändig isolering, innepanel och glasdörrar."
(DN 2007-09-19)



Bodar har blivit strandnära boende och dessa verkar ha ökat i storlek och storleken på "bodarna" varierar. Själv tycker jag det har sin charm och det går ju inte att säga annat är att det är många som är smakfullt inredda...






(bilder hämtade från sköna hem)

Vore synd att få använda sin destruktiva förmåga till att riva något sådant och göra om till fiske eller redskapsbod:

"Ägarna till inredda sjöbodar i Tanums kommun på västkusten riskerar höga viten efter ett utslag i Regeringsrätten – tar de inte bort kök och badrum kan inredningen tvångsrivas. Men i skärgårdskommunen Norrtälje vill politikerna inte driva frågan och ser hellre att bodarna är bostäder än förråd. Även andra stockholmskommuner har svårt att se problemet visar SvD.se:s rundringning.

Senast i november ska sjöbodsägarna ha rivit köksinredningar, toaletter och väggpaneler för att återställa bodarna till de förråd de ursprungligen fått bygglov för. Annars är det 200 000 kronor i böter per sjöbod och sedan ett löpande vite på 30 000 kronor per kvartal som gäller, enligt Rolf Hermansson (C) ordförande i Tanums miljö- och byggnadsnämnd. I sista hand kan det bli tal om tvångsrivning. Domarna gäller sjöbodar i Grebbestad, Långsjö och Fjällbacka.
– Vi hoppas ju naturligtvis att det inte ska komma till det, det tror vi inte heller, men vägrar man kan det ju i slutändan bli så, säger Rolf Hermansson till SvD.se.

Kommer ni aktivt gå ut och leta efter andra inredda sjöbodar ?
– Nej, det här gäller de ärenden vi har sedan tidigare.
Sammanlagt handlar det om ett 30-tal ärenden under de senaste åren där kommunens handläggare upptäckt sjöbodar som i praktiken använts som bostäder. Regeringsrättens beslut innebär att kommunen får fullt stöd för sin sjöbodspolicy – sjöbodar ska vara oisolerade kallförråd och ingenting annat.

Beslutet i Regeringsrätten att inte bevilja prövningstillstånd innebär att tidigare domar står fast och att kommunens tolkning av plan- och bygglagen gäller. Därmed kan även andra kommuner luta sig mot lagen.
Vill man ändå ändra förrådsbyggnaden till en bostad kan man söka bygglov – men då för bostad och inte som förråd, vilket en sjöbod klassas som.
– Men ligger fastigheten nere vid vattnen är möjligheterna inte särskilt stora, säger Rolf Hermansson till SvD.se.
Advokat Mats Måre som företräder flera av sjöbodsägarna säger att en del av hans klienter kommer att söka bygglov.
Rolf Hermansson är inte orolig för att kommunens hållnings ska reta upp boende eller skrämma bort turister.
– Det är klart att de som köpt sjöbodar för ett antal miljoner inte är särskilt glada, men på det stora hela är det samhället i stort som tjänar på det här – alla ska ha tillgång till de här områdena. När folk gör de här bodarna till sina egna hemfridszoner blir det svårt.

Men både Ingmar Wallén (M) och Roland Larsson (S), ledamöter i bygg- och miljönämnden i kustkommunen Norrtälje tycker att Tanums agerande är tråkigt för kustbebyggelsens framtid.
– Att folk bor i sina sjöbodar har väl aldrig stört någon. Då skulle jag säga att förfallet är värre om ingen ids sköta om det – där jag bor finns det sjöbodar och skjul som är helt förfallna, säger Roland Larsson till SvD.se.
Han hoppas att hållningen inte anammas av skärgårdskommunerna i Stockholmsområdet.
– Att säga att sjöbodarna ska användas till det de ursprungligen fick tillstånd till är ju fånigt, det bruket är ju inte aktivt längre.
Ingmar Wallén är helt enig.
– Jag har lite svårt att se problemet. Saker och ting förändras och då måste lagstiftningen följa med. Annars får man kanske fundera på om man ska ändra på den.
Erik Pettersson (M), ordförande i miljö- och byggnämnden i Värmdö kommun tycker att det är bra att det nu finns en tydlig tolkning av lagen. Men några fall i den egna kommunen har han svårt att erinra sig.
– Vi har inte riktigt samma karaktär i skärgården som på västkusten men sjöbodar.
Ett fall där det lades golv i ett båthus så att det överhuvudtaget inte gick att sjösätta en båt kommer han på, men i övrigt saknas anmälningar.
– Men får vi anmälningar tittar våra inspektörer självklart på det.

I skärgårdskommunen Nynäshamn är det tvärstopp för den som vill bo i en sjöbod och några sådana bygglov utfärdas överhuvudtaget inte. Anledningen är att man värnar om strandskydd och allemansrätt. Några anmälningar om sjöbodar som gjorts om till boende har man inte fått in och man söker inte heller aktivt efter bodar som byggts om.
– Vi är mycket noga med strandskyddet och där kan jag säga att samtliga partier i kommunen är av samma uppfattning, säger Leif Stenquist (FP), ordförande för Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden. Att göra om sin sjöbod till boende utan tillstånd är redan förenat med vite i kommunen."
(www.svd.se, 100902)