måndag 30 augusti 2010

Åter på banan!

Efter nytillskott, vattenläckor, verandabyggande och lite ledighet var det dags att återuppta en fast punkt i vrdagen och få rutin i verkligheten. Det har varit en hektisk ledighet, men har man glömt lösenordet till inloggningen har man troligtvis varit ledig från jobbet. Dock kan det ställa till det, men hjärnan är komplex och när du väl sitter framför datorn så sveper fingrarna över tangenterna och det lyser grönt. Så den där magkänslan är inte helt fel att ha ibland... Dock är det inget jag ska förlita mig på i valtider, som Ahlström menar i DN:

”Gå inte på magkänslan”

Varför ska vi inte lita på vår magkänsla i valet?

– Magkänslan var ett utmärkt verktyg för människor då vi levde på savannen. Då möttes vi av faror och utmaningar som vi haft miljontals år på oss att utveckla en känsla för. Men för det moderna samhällets utmaningar, som global uppvärmning, höga kolesterolvärden och ekonomiska kriser är inte magkänslan eller intuitionen så mycket att ha. Den tillhör mer det äldre maskineriet i oss, alltså den delen av hjärnan som finns ”längst in”: vi nås av ett starkt omdöme, till exempel rädsla, men vi vet inte varför vi känner så.

Om vi inte får använda magkänslan, vad ska en osäker väljare då göra?

– Ta reda på nödvändiga fakta. Vi kan inte bli kvitt de måsten en demokrati ändå medför, tror jag, i alla fall inte om vi vill ha en demokrati. Alternativet om vi vill slippa alla måsten är ju diktatur men det är inte så attraktivt av andra skäl.

Det finns partier som appellerar till våra mer primitiva reaktioner, menar Kristoffer Ahlström.

– Sverigedemokraterna, exempelvis, vädjar ju till vår rädsla för det främmande, och kapitaliserar på okunskap hos väljare.

Väljarna måste alltså anstränga sig mer?

– Ja. Men samhället är orättvist. Vissa väljare har mer tid att uppdatera sig, bättre utbildning och ekonomi. Så är det tyvärr."
(www.dn.se, 100830)

Har blivit lite småkär i Sävsjöträhus efter att ha letat entré till vårt egna Livsverk.

www.savsjotrahus.se