torsdag 2 juli 2009

Nyhet! Snabbare köer kan vända finanskrisen - amerikansk snabbkö ny proposition. Opposition och sittande regering eniga

Efter 11,6 minuter ger jag upp. Då får det vara nog! kan inte kassörskan skynda på lite? Ska jag byta kö eller stå kvar, den kundvagnen kommer ta en evighet att lasta upp! ÅÅÅÅÅåååååååå, så drygt detta är!

Varför kommer inte människan? Vi sa ju 12.00 och nu är klockan 12.11.06. Nä, nu går jag!

Nu har vi det svart på vitt. Vårt tålamod räcker inte till i ett nordiskt perspektiv:

"Redan efter 11,6 minuter blir genomsnittssvensken irriterad över att personen den ska träffa är försenad.

Svenskarna intar därmed sistaplatsen i den nordiska tålamodsligan, efter både danskarna och norrmännen.

I genomsnitt spenderar svensken tre timmar i veckan på att vänta. Ofta handlar det om väntan på bussen eller tåget, väntan på att maten ska bli klar eller väntan på personer man ska träffa.

För att få tiden att gå läser vi ofta tidningen, använder mobilen eller lyssnar på musik.

Norrmännen mest tålmodiga
Norrmännen väntar också i genomsnitt tre timmar per vecka, men trots det så står de ut två minuter längre än svenskarna innan de blir irriterade på en person som är försenad.

Danskarna har också större tålamod än svenskarna och kan vänta en minut längre, enligt en undersökning gjord av undersökningsföretaget Norstat på uppdrag av ett mobiltelefonföretag."
(www.svt.se, rapport 2 juli 2009)


Inte lustigt att det går trögt med arbete på långsikt...

Dock var amerikanerna lite mer förutseende och införde en snabbkö redan 2008 för att inte mista resenärer. Troligen kommer en svenskkö inom kort.

"USA:s flygplatser erbjuder snabbkö"
Trött på långa köer till säkerhetskontrollen? Nu kan vana resenärer ta snabbkön på flygplatser i USA.

En snabbkö för expertresenärer, en vanlig kö för fritidsresenärer och en avslappnad kö för barnfamiljer. Så fungerar det nya kösystemet på ett tjugotal flygplatser i USA. Färgglada skyltar med bild och text markerar vilken kö som är vilken.

Alla resenärer är fria att stå i vilken kö de vill, men personalen på flygplatsen försöker hänvisa till den kö man ser ut att tillhöra.

Los Angeles International, Seattle Tacoma och Boston Logan är några av flygplatserna som använder det nya kösystemet. New York Kennedy ska börja dela upp köerna nästa månad. Ytterligare tjugo amerikanska flygplatser börjar med snabbkö under sommaren.
(www.vagabond.se, 11 juni 2008)

(bild hämtad från www.vagabond.se)
Det blir lätt långa köer på flygplatsen. Först till att checka in bagage, sedan till säkerhetskontrollen. I USA finns det nu snabbköer.