måndag 30 augusti 2010

Ögongodis

Ytterligare en bild som ger inspiration och mersmak för byggandet därhemma. Smakrikt utformat som ger mig funderingar på hur liknande bygge kan appliceras på Livsverket. Detta ger mig kraft då man står med spaden i handen och gräver sula till verandan. Ett riktigt skitjobb som måste göras, men dessa arbeten är sköna för jag slipper tänka på vad jag gör. Ett arbete som är i min smak för att kunna koppla av.

www.trivselhus

Åter på banan!

Efter nytillskott, vattenläckor, verandabyggande och lite ledighet var det dags att återuppta en fast punkt i vrdagen och få rutin i verkligheten. Det har varit en hektisk ledighet, men har man glömt lösenordet till inloggningen har man troligtvis varit ledig från jobbet. Dock kan det ställa till det, men hjärnan är komplex och när du väl sitter framför datorn så sveper fingrarna över tangenterna och det lyser grönt. Så den där magkänslan är inte helt fel att ha ibland... Dock är det inget jag ska förlita mig på i valtider, som Ahlström menar i DN:

”Gå inte på magkänslan”

Varför ska vi inte lita på vår magkänsla i valet?

– Magkänslan var ett utmärkt verktyg för människor då vi levde på savannen. Då möttes vi av faror och utmaningar som vi haft miljontals år på oss att utveckla en känsla för. Men för det moderna samhällets utmaningar, som global uppvärmning, höga kolesterolvärden och ekonomiska kriser är inte magkänslan eller intuitionen så mycket att ha. Den tillhör mer det äldre maskineriet i oss, alltså den delen av hjärnan som finns ”längst in”: vi nås av ett starkt omdöme, till exempel rädsla, men vi vet inte varför vi känner så.

Om vi inte får använda magkänslan, vad ska en osäker väljare då göra?

– Ta reda på nödvändiga fakta. Vi kan inte bli kvitt de måsten en demokrati ändå medför, tror jag, i alla fall inte om vi vill ha en demokrati. Alternativet om vi vill slippa alla måsten är ju diktatur men det är inte så attraktivt av andra skäl.

Det finns partier som appellerar till våra mer primitiva reaktioner, menar Kristoffer Ahlström.

– Sverigedemokraterna, exempelvis, vädjar ju till vår rädsla för det främmande, och kapitaliserar på okunskap hos väljare.

Väljarna måste alltså anstränga sig mer?

– Ja. Men samhället är orättvist. Vissa väljare har mer tid att uppdatera sig, bättre utbildning och ekonomi. Så är det tyvärr."
(www.dn.se, 100830)

Har blivit lite småkär i Sävsjöträhus efter att ha letat entré till vårt egna Livsverk.

www.savsjotrahus.se

torsdag 19 augusti 2010

jag lever i en hälsosam miljö


Vy från ett fönster en varm augustidag.

Det har varit en lång och effektiv semester. En uppsjö av större betydelsefulla händelser har ägt rum, men de tar vi då ledigheten är slut. Tills dess är det bara att begrunda denna studie som konstaterar att livet på landet är att föredra. För min del har landsbygden och skärgården alltid varit av en avgörande betydelse. Både med sin avkopplande miljö, men även inspirationskällorna i omliggande natur, färger och material. Det är helt enkelt skönt att leva på landet och nu vet jag att det jag bygger i denna miljö är av vetenskaplig betydelse. Jag mår och kommer må ännu bättre av att leva där, nu när vi börjar kunna slå oss till ro. I dagens BLT kom jag över en artikel som kontaterar det faktum att omgivnigen är av betydelse för vår hälsa:

"En grön minut hjälper mot stress

Kasta en blick på träden utanför fönstret – och undvik att gå in i väggen. Bara en minut i sol och natur dämpar blodtryck, puls och stresshormoner.
(Källa: TT)

Miljöpsykologen Roger Ulrich säger att naturens påverkan har med evolution att göra, de människor som snabbt kunde minska farlig och uttröttande stress ökade sina överlevnadschanser. Studier i flera länder visar att fin utsikt ger färre sjukdagar och mindre stress, samtidigt som det gör att man arbetar mer effektivt. Och naturens inverkan påverkas inte av vilken miljö vi är vana vid.
– Oavsett om man är uppvuxen i centrala Tokyo eller på landet så har naturen en bra inverkan, berättar Roger Ulrich som är gästprofessor vid Chalmers och professor vid Texas A&M University i USA.

Intresset för avstressande natur ökar, både vårdinrättningar och företag väljer att ta in alltmer grönt i verksamheten, berättar Eva-Lena Larsson som är verksamhetsledare vid Gröna rehab på Botaniska trädgården i Göteborg.
– Människor i stadsmiljö med träd är mindre stressade än människor i en stadsmiljö utan träd, berättar hon. Gröna rehab drivs av västra Götalandsregionen och i dagarna är verksamheten värd för en konferens där ledande forskare diskuterar natur och hälsa.

Frida Larsson /TT

FAKTA
Fakta: Så minskar du stressen
* Knip kontorsplatsen med fönster.
* Solljus är bättre än skugga.
* Ett enda träd har effekt.
* Gå ut i en solig och grön miljö på rasterna.
* Ta en promenad i parken på lunchen.
* Undvik framförallt en utsikt mot väggar i skugga.
(www.blt.se/magasinet/en-gron-minut-hjalper-mot-stress(2066223).gm)